Menorca är verkligen drömstället för sol och bad, med underbara stränder för alla åldrar. Ön har lika mycket strand att erbjuda än alla de andra öarna i ögruppen Balearerna tillsammans!
Generellt kan man säga att de badvänligaste orterna ligger på södra Menorca. Den södra kusten har en mjuk karaktär med mycket sandstränder, medan den norra kustremsan är kargare. Om du reser med barn eller om sol och bad är extra viktigt för dig kan vara klokt att kolla upp att det är just en sådan ort du bokar din resa till, för det finns mer karga och svårbadade stränder också, även om de barnvänliga inte är svåra att hitta.   Menorca bad
Även under högsäsong känns Menorca inte särskilt trångt med turister. Visst, de populäraste sandstränderna i direkt anslutning till turisthotellen lär vara fulla av solstolar och parasoller. Men det är faktiskt alldeles möjligt att leta upp sin alldeles egen paradisstrand inte allt för långt från de största turistorterna. Be guiden från resebolaget eller hotellet om tips!
De riktigt långgrunda och skyddade lagunerna är naturligtvis ett eldorado för barnfamiljen. På de större stränderna, dock inte alla, finns badvakter som ofta organiseras av Spanska Röda Korset.  Det finns också ofta, men inte alltid, flaggor som visar hur badsäkert det är i vattnet varje dag. 

Viktigt att se upp med, inte minst för barnfamiljer, är:

  • Solen. Bränner. Starkt. Hög solskyddsfaktor! Solhatt på alla + T-shirt/badkläder på de små! 
  • Kraftiga strömmar i vattnet. Håll noga uppsikt över barnen och respektera varningar. Tryggast är de lagunformade, lite skyddade stränderna, men strömmarna avgörs även av vindriktning och vädret i övrigt. 
  • Brännmaneter. I samband med vissa vindar och stormar kan stora mängder av maneter driva in mot stränderna. Detta är något som badvakter har koll på och varnar för. 
  • I vattnen finns även en särskild sorts fisk som har en ”gadd” som den kan stickas med. Sticket är giftigt allt beroende på fiskens storlek, någonstans i paritet med ett getingstick. Att badare blir stungna är dock väldigt ovanligt, i synnerhet i de grunda vattnen närmast stränderna. Skulle det ske så kan badvakterna bistå med behandling.  

Efter denna dramatiska läsning – låt er nu inte skrämmas! Detta är faror som finns i stora delar av medelhavet och som man bör ha i åtanke men som självfallet inte ska behöva avhålla någon från en fantastisk badsemester! 

Info om väder och badtemperaturer hittar du här.    

Kuriosa!   På en ö som Menorca, där havet är och alltid har varit en så stor del av befolkningens vardag, anser man sympatiskt nog att havet måste få vara en naturlig del av livet även när man blir gammal och orörlig. Rödakors-föreningen på ön har därför köpt in särskilda rullstolar som kan användas i vatten. Någon gång nu och då ska även den som har svårt att röra sig få chansen att bada i havet, är tanken.
Det går till så att badvakterna rullar ut en plast-matta över sanden som det går att köra vanliga rullstolar på över sanden ner till vattnet. De badsugna gamla eller funktionshindrade anländer med en färdtjänstbuss. Vid vattenbrynet byter man till den särskilda vattenrullstolen, och en badvakt ”bogserar” sedan rullstolen som flyter med den badande i runt i det ljumma vattnet.
Tänk, här hemma i Sverige pläderar vi ju för att gamla ska få komma ut i friska luften på promenader någon gång emellanåt, men Menorcas gamla fiskarbefolkning har tagit tanken ett steg längre. Häftigt!     

menorca