”Om man har med sig ett paraply så regnar det inte”. Om du tror att det kan ligga något i det talesättet så kan det vara klokt att skriva ut den här sidan och ta med på din Menorca-resa. Och hoppas att du absolut inte behöver få användning för den.

Närmaste konsulat: Sveriges honorärkonsulat Palma de Mallorca
Telefon: +34 971 72 54 92
Fax: +34 971 71 29 68
E-post: consuladodesuecia@montisabogados.com
Besöksadress: Sveriges konsulat, Calle San Jaime 7, Palma de Mallorca
Postadress:
Consulado de Suecia
San Jaime, 7
07012 PALMA DE MALLORCA
Spanien
Öppettider
Måndag-fredag 10.00-13.00

 

SOS International har telefonnr: +45 70 10 50 50. kan vara bra att ha om du eller någon du reser med skulle bli allvarligt sjuk eller skadad.  

  • När du ändå är igång: Dra en kopia av ditt pass och förvara på annat ställe än passet. Det blir så mycket lättare att få tag i ett nytt pass då om ditt skulle bli stulet. Skriv åtminstone upp passnumret på något säkert ställe.
  • Skriv också upp kreditkortsnummer + vilket telefonnummer du ska ringa om du behöver spärra det. Och förvara det någon annanstans än i plånboken.  
  • Det kan också vara klokt att slå en signal eller maila ditt försäkringsbolag och be dem skicka dig ett försäkringsbevis att ta med på resan. Alt: skriv ner försäkringsnummer och telnr till Försäkringsbolaget.

Säkerhet och kriminalitet
Det vore lögn att påstå att kriminalitet inte existerar på Menorca – förstås. Men denna fridsamma ö är verkligen ganska förskonad från de värsta avarterna att brott som på andra håll följer i turismens fotspår. Självklart ska du tänka på hur du förvarar pass och plånbok. Självklart stänger du fönstret eller altandörren när du lämnar rummet. Du undviker mörka bakgator nattetid. Du håller koll på din drink så att ingen kan lägga något i den… och så vidare.
Men detta tillhör ju helt enkelt bara vanligt sunt säkerhetstänkande vare sig du befinner dig i New York eller Västerås, eller hur?
Och på Menorca är det sannolikt ännu mindre farligt än du är van vid.