Ciutadella (Ciudadela på spanska)
Ciutadella var fram till 1700-talet Menorcas ”huvudstad” (Ja, i realiteten var det förstås Madrid inne på fastlandet, så man kanske snarare ska tala om Ciutadella som öns dåvarande centralort eller administrativt centrum). Senare flyttade de styrande britterna fokuset till staden Maó och Ciutadella blev något av ”den gamla staden”. Här bor ungefär en tredjedel av Menorcas 70 000 invånare. Ciutadella är en charmig stad med mycket gammal prägel och många fantastiskt vackra byggnader. Här finns en rad tjusiga palats och kyrkor som är väl värda ett besök. Smala små krokiga gator med kullersten ringlar genom stadskärnan. Små torg och uteserveringar väntar inbjudande. Här finns många små butiker, de flesta av enklare slag, och även en marknad med allt från keramik, husgeråd, leksaker och lädervaror till allmänt krimskrams.   

Maó (eller Mahón på spanska) 
Maó är huvudorten på ön och är en utpräglad hamnstad. Här hittar du en av Europas största natur-hamnar, alltså ej utgrävd. Staden har många både vackra och imponerande byggnader, och arkitekturen är i någon mån inspirerad av den engelska. Staden präglas av att det var britterna som på 1800-talet bestämde sig för att flytta ön styre från den tidigare huvudorten Ciutadella till den modernare staden Maó – och skälet var hamnen. Hamnen är inte utgrävd utan en av världens största naturliga hamnar.     Mest känt för?  Här uppfanns majonnäsen (Mahonesa)! Under 1700 hade Menorca franska influenser och det var förmodligen dessa som inspirerade till majonnäsen.

Historiska lämningar
…finns det gott om på Menorca, spridda över hela ön.

Gin
Menorca är känt för sin Gin-tillverkning. Det var engelsmännen som tog drycken till ön, och nu tillverkas den här och är en exportvara. Besök Xoriguer destilleriet, se tillverkningen – och smaka! 

Monte Toro
…Är Menorcas högsta punkt och en fantastisk utsiktsplats. Om det är klart väder ser du ut över hela ön! En brant snirklig väg tar dig dit upp. Där finns en vackert liten kyrka från 1500-talet och ett café och turistbutik. På berget finns också en massa antenner och master, vilket gör platsen något mindre vacker, men ändå vl värd ett besök (titta åt andra hållet!)