”Oförstört” och ”Genuint” är lite slitna ord för den som bläddrar i resekataloger, men för en gångs skull är det ändå inte orimligt att använda ord som dessa om Menorca.
Menorca hör till Spanien och ligger i medelhavet i en ögrupp som heter Balearerna, alldeles bredvid den större ön Mallorca. Om systeröarna Mallorca och Ibiza är partyöarna så är Menorca barnfamiljernas och pensionärernas förstahandsval. Någon enstaka tonåring lunkar uttråkad efter familjen, men hårddraget kan man konstatera att 20-åringarna lyser med sin frånvaro.  Visst finns det nattöppna klubbar, men barlivet är mestadels mycket lugnt och återhållsamt. En drink och trevligt umgänge är gott nog. Faktum är att det lär inte ha varit så vansinnigt många år sedan som det rentav var förbjudet att vistas utomhus efter midnatt enligt menorcans lag!Menorca
Turistorterna är ganska små och de riktigt stora hotellkomplexen är få. Menorca är framförallt det perfekta resmålet för badsemester, och har lika mycket strand att erbjuda som alla de andra öarna i ögruppen Balearerna tillsammans. Det är också en idealisk ö för vandringar i den vackra och vilda naturen, liksom självklart för avkoppling med god mat och dryck.   
Ön är grön och bördig och har drygt 200 kilometer hyfsat oexploaterad kustremsa med stränder av olika karaktär. På Menorca hittar man både sten-stränder och finkorniga vita stränder. Och faktiskt: på Menorca är det gott om plats och faktiskt alldeles möjligt att leta upp sin alldeles egen paradisstrand inte allt för långt från de största turistorterna. De riktigt långgrunda och skyddade lagunerna är naturligtvis ett eldorado för barnfamiljen. Men det kan vara klokt att kolla upp att det är just en sådan ort du bokar din resa till, för det finns mer karga och svårbadade stränder också, även om de barnvänliga inte är svåra att hitta. Generellt kan man säga att de badvänligaste orterna ligger på södra Menorca. Den södra kusten har en mjuk karaktär med sandstränder och kalksten. Den norra kustremsan är mer vild och dramatisk med klippor och vikar, perfekt för vandring och fiske. Där ligger också öns golfbana.
Ett bra sätt att ta tillvara Menorcas möjligheter är att hyra bil och ge sig ut på upptäcksfärd. Det är inte särskilt mycket trafik utanför huvudorterna. Små slingriga vägar kan ta slut mitt i det vilda vackra, eller leda till de allra raraste små fiskebyar eller vykorts-turkosa stränder.  Menorcas natur har tagits upp som skyddsobjekt av Unesco, vilket innebär att halva öns yta är skyddad mot exploatering. Så förhoppningsvis borgar det för att Menorca får förbli den vilda, orörda pärlan i Medelhavet för all framtid.  

Kuriosa!  Menorca-borna skryter gärna med att spanske kungen, Juan Carlos, varje år ser till att göra ett strandhugg på ön med sin egen lyxmotorbåt, och att ett av målen med resan lär vara en fantastisk måltid på purfärsk menorcansk hummer. Särskilt gärna lär han förlägga sitt besök till fiskebyn Fornells på norra kusten.