På Menorca serveras det spanska medelhavsköket och maten är alldeles förträffligt god. Tänk mycket olivolja och mycket vitlök och lägg till detta lite hetta i en del av rätterna och du tänker rätt.
Kött av olika slag, till exempel lamm, men även kyckling är vanligt och gott.
Menorca hummer lobsterMen trevligt nog märks det ändå att man verkligen är på en ö på Menorca på det sättet att fisk och skaldjur är rikligt förekommande på menyerna. Bläckfisk ingår till exempel i många lokala rätter. Hummer är också populärt – fast lite dyrare förstås.

Skaldjur är viktiga ingredienser i de två nationalrätterna tapas och paella: 

  • Tapas är en mängd smårätter som man beställer många av och delar på.
  • Menorca PaellaPaella är en risbaserad rätt som ofta serveras i stora runda formar eller stekpannor, gärna riktigt stora för två eller fler personer att dela på.
    Riset i sig är smakrikt och mycket gott, och sedan ”dekorerat” med rikligt av skaldjur och grönsaker uppepå.
    Paellan är varje restaurangs stolthet.  

På ön tillverkas flera goda ostar. En av dem är den menorcanska specialiteten: Queso Mahon.
En annan specialitet som spridit sig över världen är det recept som en gång uppfanns i huvudorten Mahon:  majonnäsen – Mahonesa!

Brittisk touch
Menorca har varit en brittisk koloni, och det märks än i dag på att drygt hälften av turisterna är britter. Det i sin tur sätter sitt tydliga avtryck på de enklare lunchrestaurangernas utbud. Parallellt med de genuint spanska rätterna serverar de flesta enkla restauranger en flottig samling av brittiska varianter, värdiga vilken engelsk sylta som helst. Menyerna är fyllda av ”chips” (pommes frites) och ”burgers” (hamburgare) och liknande. Trist förstås, men det brukar i alla fall uppskattas av barnen. 

Sena vanor…
Observera att matvanorna kan vara lite senare än våra, även om de mer turisttäta orterna tenderar att anpassa sina öppettider till turisternas vanor.
En spansk lunch serveras ungefär 13.30-15.30 och middag äter man först 21-23.    

Menorca vinVin
Det finns vinodlingar på Menorca, men öns pyttiga storlek gör att produktionen inte är så stor. Den räcker inte ens till särskilt mycket mer än husbehov, så lokalt Menorcanskt vin är faktiskt riktigt svårt att hitta även i snabbköpen på ön – och skulle du lyckas finna det så är priset högt. Så dessvärre får man ofta nöja sig med vin från spanska fastlandet, vilket ju inte är fy skam i och för sig!
Om man däremot lämnar turistorterna och bilar runt på ön så kan man råka på små vinodlingar, och i bästa fall erbjuder de provsmakning och säljer sitt gårdsvin på plats. 
  

Gin
Gin är stort på Menorca. Det var britterna som introducerade gin, som numera tillverkas på ön och säljs överallt. Det går också att besöka destillerier på ön.